Jalat ovat erittäin tärkeät terveyden ylläpitämisessä. Muinaiset ja viisaat kiinalaiset vertasivat usein ihmiskehoa puuhun siten, että torso on puun runko, kädet ovat oksat ja jalat ovat puunjuuret. On sanottu, että “kuoleva puu kuihtuu ensin juuristaan ja ikääntyvä ihminen tuntee terveytensä vähenemisen ensimmäisenä jaloissaan.

Jo pelkkä jalkojen pitäminen lämpimässä vedessä voi olla yllättävän tehokasta. Kuuden eri energiakanavan eli meridiaanin reitit kulkevat jalan alueella ja siellä on yli 60 akupistettä. Jalkapohjassa sijaitsee myös hyvin tärkeä munuaisten kanavan piste;Youngquan eli Pulppuava lähde KID -1. Haluamme tällä jalkakylvyllä nimenomaan erityisesti stimuloida näitä tärkeitä värähtelijöitä.

Jalkojen pitäminen kuumassa vedessä aktivoi energian- ja verenkiertoa koko kehossa. Suolakylvyissä keho imee mineraaleja ihon lävitse ja ne kulkeutuvat kanavia pitkin kohdealueelleen. Jalkojen pitäminen kuumassa vedessä, kunnes alkaa hikoilemaan voi lievittää mm. flunssaa ja naisilla kuukautiskramppeja. Samoin lievitystä voivat saada esim. kroonisesta suoliston tulehduksesta, korkeasta verenpaineesta kärsivät sekä infarktin saaneet henkilöt.

Jalkoja olisi hyvä kylvettää kerran päivässä, juuri ennen nukkumaan menoa sen verran syvässä astiassa, että myös pohkeet saadaan veden alle. Laita astiaan niin kuumaa vettä kuin pystyt (yli 40 astetta) kuitenkaan polttamatta jalkojasi. Älä täytä astiaa aivan täyteen, vaan pidä kuumaa vettä esim. vedenkeittimessä ja lisää sieltä vettä kylpyveden jäähtyessä. Jalkoja pidetään vedessä, kunnes keho alkaa hikoilla. Perusterveet ihmiset alkavat yleensä hikoilla n. 20 minuutin kylvettämisen jälkeen. Energiankierron ongelmista kärsivät taas saattavat joutua pitämään jalkoja reilustikin pidempään. Mikäli hikoilu ei ala viimeistään 40 minuutin kuluttua, keskeytä kylvetys ja kokeile seuraavana iltana uudestaan.

Jalkojen kylvetys juuri ennen nukkumaanmenoa on erityisen hyödyllistä näin kylmän vuodenajan aikaan. Se auttaa kehoa pysymään lämpimänä ja auttaa myös paremman unen saamisessa. Älä kylvetä jalkoja alle tuntia ennen tai tuntia ruokailun jälkeen. Älä myöskään kylvetä jalkoja, mikäli olet nauttinut alkoholia tai tunnet olosi erityisen uupuneeksi. Mikäli olosi tuntuu pyörryttävältä, lisää astiaan kylmää vettä. Tällöin verisuonet supistuvat, ja olosi pitäisi helpottaa.

Perusterveelle riittää usein pelkkä vesikin, mutta esimerkiksi jumittuneiden energiakanavien aukomiseen Kiinassa käytetään erilaisia yrttiseoksia, joita on saatavilla valmiina paikallisista apteekeista. Meille helposti saatavia ainesosia ovat mm. inkivääri, voikukka, krysanteemi ja etikka. Mikäli käytätä yrttejä, ne keitetään ensin kiehuvassa vedessä ja lisätään sitten tämä keitos kylpyveteen.

Esimerkkinä annan inkivääri-voikukka kylvyn:

 • Inkivääriä (50 g) ja voikukan lehtiä (50 g).
 • Kiehauta ainekset, ja lisää keitos kuumaan kylpyveteen.
 • Liuota jalkoja tässä vedessä n. 20 minuuttia tai kunnes alat hikoilla.
 • Inkivääri auttaa poistamaan nk. patogeenistä kylmyyttä.
  Voikukka puolestaan auttaa poistamaan kehosta nk. patogeenistä kuumuutta ja toksiineja.
  Samoin tämä kylpy auttaa lievittämään flunssan, kuumeen tai päänsäryn oireita.

Lopuksi annan hyvän “yleiskylpyveden ohjeet”

Veteen seuraavat komponentit:

 • Epsom Suola 1 dl, Ruokasooda 3 Rl
 • Kylvetä jalkoja vedessä n. 20 minuuttia tai kunnes alat hikoilla.
 • Kuivaa jalat ja kömmi sänkyyn ja zzzzzzzzzzzz.
 • Halutessasi voit laittaa jalkoihin myös lämpimät sukat… 🙂