KEVÄT OSA III

Captured at Santalahti on 04 Apr, 2021 by Juha Jäntti Magical Photography.

 

Maksa

Maksa on epäilemättä tärkein elin ihmisen elimistössä.

Kun maksasi toimii optimaalisesti, se hajottaa veressäsi olevat kemikaalit ja ohjaa ne muihin kehosi osiin. Maksa on eräänlainen veren punnitusasema, sekä jakelujärjestelmä.

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä elimiä kutsutaan tietyillä asemansa mukaisilla arvonimillä. Maksa on ihmisen kehon – eli valtakunnan Kenraali sen tiukan ja ankaran luonteensa vuoksi. Se on vastuussa veren ja Qi: n varastoinnista, sekä sen sujuvasta virtauksesta, ja se liittyy Puuelementtiin.

Maksan ensisijaisena tehtävänä on säätää Qi: n virtaamista kehossa. Tämä säätelytoiminto on välttämätön kaikkien elinjärjestelmien fysiologisille toiminnoille, jotka yhdessä varmistavat kehon moitteettoman toiminnan. Qi on ainutlaatuinen käsite kiertävästä elämänvoimasta, joka ylläpitää kaikkia eläviä olentoja ja saa aikaan kaiken liikkeen. Qi – elämää ylläpitävä energia saa siten aikaan elinvoiman virtauksen myös ihmiskehossa.

Maksan säätelyrooli tapahtuu pääasiassa kolmella eri alueella:

Qi:n työntävä toiminta
Ihmisen koko verenkierto ja veden aineenvaihdunta riippuvat Qi:n työntävästä toiminnasta asiaankuuluvissa elimissä, jotka ovat riippuvaisia Maksan Qi:n yleisestä säätelystä. Jos Maksan Qi on jostain syistä pysähtynyt, voi esiintyä verenkiertoon ja veden aineenvaihduntaan liittyviä sairauksia. Salpautunut maksan Qi aiheuttaa huonontuneen verenkierron, joka puolestaan voi aiheuttaa nk. veren staasin – veren pysähtymisen kehossa.
Vastaavasti, jos Maksan Qi leviää liikaa ilman kontrollia, verenkierto voi mennä epätasaiseksi, mikä voi ilmetä nk. hemoptysiksenä (yskiessä erittyy keuhkoista vuotavaa verta, joka ilmenee nenäverenvuotona). Salpautunut Maksan Qi voi myös estää nesteiden virtausta muodostaen ysköksiä tai nestekertymiä.

Ruoansulatuksen tasapaino
Toiseksi maksan säätelyrooli täydentää Pernan (maaelementti) imeytymisen ja assimilaation roolia. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan ajatellaan, että sappi erittyy ylimääräisestä Maksan Qi:sta ja se varastoidaan sen jälkeen Maksaan. Maksa säätelee sapen ulosvirtausta ruoansulatuksen helpottamiseksi. Salpautunut Maksan Qi voi vaikuttaa Pernan, Mahalaukun ja Sappirakon Qi:n virtaukseen aiheuttaen ruoansulatuskanavan ongelmia ja aiheuttaen ruoansulatuskanavan oireita, kuten ilmavaivat, oksentelu ja röyhtäily. Jos Sapen eritys estyy, voi silloin olla myös kipua kylkiluiden alueella, keltaisuutta sekä ruokahaluttomuutta.

Emotionaalinen terveys
Maksalla on tärkeä rooli tunteiden hallinnassa. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä eritellään ihmisen seitsemän tärkeintä tunnetta, jotka ovat:

ilo – joy (喜樂 xǐlè)                                                 Sydän – tuli
viha – anger (怒 nù)                                               Maksa – puu
huoli – anxiety (愁 chóu)                                       Keuhkot – metalli
mietiskely – worry /pensiveness (思 sī)              Perna – maa
suru – grief (悲哀 bēiāi)                                         Keuhkot – metalli
pelko – fear (恐 kǒng)                                            Munuaiset – vesi
järkytys – fright (驚恐 jīngkǒng)                            Munuaiset – vesi

Liiallinen altistuminen tietyille tunteille voi vaikuttaa niihin liittyviin elimiin. Riittävä verivarasto ja Qi:n sujuva kierto ovat tarpeen, jotta ihmiset voivat hallita tunteitaan oikein, mikä puolestaan aktivoi optimistisen ajattelun ja hyvän mielen. Nykypäivän nopeatempoisessa yhteiskunnassa varsinkin maksan Qi:n salpautuminen on yleinen epätasapaino yksilöillä, joilla on vaikeuksia työn ja henkilökohtaisen elämän välillä. Kun maksa on epätasapainossa, Qi:n virtaus häiriintyy. Tämä häiriintynyt Qi:n virtaus voi ilmentyä moninaisena epänormaalina emotionaalisena toimintana, kuten alavireisenä mielialana, voimakkaana ahdistuneisuutena tai röyhtäilynä.

Kenraali (Maksa) työskentelee työntäen verta ja Qi:ta kohti päätä ja raajojen ääripäitä.
Kun Maksa ei toimi kunnolla, veri ja Qi salpautuvat. Tämä voi aiheuttaa kaikenlaisia ​​vaivoja, kuten päänsärkyä, väsymystä, allergioita, anemiaa ja iho-ongelmia.

Maksan ollessa terve, se voi helposti työntää verta ja Qi:ta lihaksiin ja jänteisiin. Tällöin ihminen pysyy joustavana, avoimena ja hänen kehonsa tulee ravituksi elintärkeällä elinvoimalla – Qi:lla.

Nämä edellä mainitut ovat siis terveen Maksan fyysisiä hyötyjä.

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä emme kuitenkaan tarkastele ainoastaan ihmisen fyysistä kehoa. Tarkastelemme ihmistä psykofyysisenä energeettisenä kokonaisuutena. Tähän sisältyvät emotionaalinen, henkinen ja hengellinen terveys.

Mitä tapahtuu emotionaalisesti, kun maksasi toimii hyvin ja oikealla tavalla?

Tunnet itsesi luottavaiseksi, rohkeaksi ja voimakkaaksi, ja sinun on helppo puhua tarpeistasi, ilmaista omat rajasi ja tehdä päätöksiä korkeimpien potentiaaliesi mukaisesti.

Toisaalta, silloin kun maksasi on epätasapainossa, saatat vihastua ja suuttua nopeasti, kantaa kaunaa, turhautua helposti, tai olet todella altis katkeroitumiselle.

Toivomme, että tämä antaa sinulle hieman enemmän ymmärrystä Maksan taustoista ja toiminnoista perinteisen kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta.

 

 

Aiemmissa kirjoituksissani olen jo kertonutkin seikkaperäisesti erilaisista suotuisista toimista kevääseen liittyen.
Laitan tähän lopuksi vielä muutamia yleisiä suosituksia kevääseen:

Syö tasapainoisesti
Tasapainoinen ruokavalio sisältää esimerkiksi tuoreiden vihannesten ja riisin kuitua. Jos syöt lihaa, rajoita kuluttamasi punaisen lihan määrää ja syö enemmän valkoista lihaa – ja vähärasvaisempaa vaaleaa kalaa, kuten haukea. Pyri saamaan “hyviä” tyydyttymättömiä rasvoja mm. pähkinöistä ja siemenistä.

Juo runsaasti vettä
Maksa on vastuussa toksiinien huuhtelusta, ja vedellä on keskeinen rooli kehon puhdistamisessa.Kuinka paljon sitä vettä minun sitten oikein pitäisi juoda?
No, esimerkiksi maailmankuulun Mayo Clinicin mukaan noin 15,5 kuppia (3,7 litraa) nestettä päivässä miehille ja noin 11,5 kuppia (2,7 litraa) nestettä päivässä naisille. Tämä sisältää myös ruoasta saadun veden määrän.

Vältä toksiineja
Toksiinit voivat tuhota maksan solut. Altistuminen kemikaaleille tai lääkkeille voi johtaa myrkylliseen hepatiittiin (maksatulehdus).
Vältä siis suoraa kosketusta puhdistus- ja aerosolituotteiden, hyönteismyrkkyjen, kemikaalien ja lisäaineiden toksiinien kanssa. Kun käytät aerosoleja, muista avata riittävästi ikkunoita ja käytä maskia.

 

Toivomme, että nämä ohjeet auttavat sinua tukemaan paremmin Maksaasi ja sen vapaasti virtaavaa Qi:ta, elinvoimaasi.

Iloa, valoa ja rakkautta kevääseesi.

 

Captured at Sahaniemi on 15 May, 2021 by Juha Jäntti Magical Photography.

KEVÄT OSA II:

https://magicalhouse.fi/terveys/kevat-osa-ii/

KEVÄT OSA I:

https://magicalhouse.fi/terveys/kevat-osa-1/