Kiinalaisessa kosmologiassa (oppi maailmankaikkeuden rakenteesta) sekä lääketieteessä on useita eri versioita maailmankaikkeuden ja olemuksen luonteesta. Kyse on tietynlaisiin suhteisiin ja numeroihin perustuvasta järjestelmästä, kuten:

  • 12 energiakanavaa
  • 8 ihmeellistä kanavaa
  • 5 elementtiä

Erityisen tärkeitä ovat luvut 1, 2, 3

Puhutaan kolmesta aarteesta, ja tämän konseptin mukaan maailmankaikkeus koostuu kolmesta osasta tai tasosta:

Maan taso on substantiaalista, eli konkreettista – tuntuvaa

Taivaan taso on rajaton, jotain sellaista, jota on mahdoton tietää. Me ihmiset emme oikeasti tiedä missä ylipäätään olemme.  Eli voidaan odotella Nobelin palkintoa aiheesta missä me olemme tai mihin taivas loppuu?

Eli maan me tiedämme ja tunnemme, taivasta on mahdoton tietää ja se on suuri mysteeri.

 

Näiden kahden välissä on myös ihminen, jotain mitä voidaan kutsua elämäksi. Tähän tasoon kuuluvat kaikki elolliset olennot, kasvit, eläimet ja ihminen. Itseasiassa koko kiinalaisen filosofian sekä kiinalaisen lääketieteen perustana on taivaan tason ja maan tason yhdistyminen elämän eli ihmisen tasolla. Tästä kolmen aarteen konseptista on olemassa useita eri versioita, esim:

  • KEHO – MIELI – HENKI
  • 3 Qigongin säätelyä – KEHO – HENGITYS – MIELI

 

Kaiken perustana ja alkulähteenä on siis Qi, mutta mitä tuo oikein on?  Qi on useimmille näkymätöntä energiaa, mutta jotkut näkevät sen väreinä tai valona tms – ja sen näkeminen on opeteltavissa oleva taito. Jotkut saattavat kuulla sen myös äänenä. Qi tarkoittaa yksinkertaisesti selitettynä energiaa tai elinvoimaa, elämänenergiaa. Se on siis voima, joka on kaiken universumissa tapahtuvan liikkeen alullepanija.

Se sisältää meidän tuntemiamme energianmuotoja:

  • valoa, joka liikkuu aaltoina
  • ääntä, joka liikkuu aaltoina
  • sähköä, joka liikkuu aaltoina
  • magnetismia ja kinesteettistä energiaa

 

Eli olemme kaikki kyllä tietoisia energiasta. Tiedämme että energia ei ole mikään eloton olemassa oleva luonnon energia vaan se on elävä ja se kantaa mukanaan informaatiota. Missä tahansa olemmekaan, Jos nyt emme satu olemaan jossain syvällä maan uumenissa jossain luolassa tai Himalajan huipulla, ilman läpi liikkuu erilaisia signaaleja. Urbaaneilla alueilla jopa on jatkuvasti jopa kymmeniä tuhansia erilaisia kännykkäsignaaleja, jotka kuljettavat mukanaan informaatiota. Ne kuljettavat tekstiä, valokuvia, videoita ja ääntä, joten energia liikuttaa informaatiota.

 

Qi on kaiken liikkeen alullepaneva voima. Se on kaiken fyysisen liikkeen lähde, kaiken mentaalisen liikkeen lähde, ja kaiken spirituaalisen liikkeen lähde. Qi on se voima, joka tuottaa voiman ja liikkeen kaikille ihmisen ajatuksille ja tunteille. Qi:ta on erilaista ja niihin liittyy erilaisia toimintoja ja emootioita ja se on se ratsu, jonka avulla tunteet liikkuvat. Voidaankin sanoa, että energiakanavat eli meridiaanit, joita pitkin energia liikkuu tiettyyn suuntaan ovat kuin TEITÄ. Energia, joka virtaa niissä on kuin HEVONEN ja mieli on kuin RATSASTAJA.