Talvi on taas koittanut. Näin pimeän ja kylmän vuodenajan aikana erityisesti Moxibustio on erittäin tehokas ja miellyttävä hoitomuoto, josta haluan kertoa hieman tarkemmin.

Termi “Moxibustio” tulee japanilaisesta “Moe Kusa” sanasta, joka tarkoittaa “polttava yrtti”. Yleensä käytetään kuitenkin lempinimeä Moxa tai suomalaisittain moksaus. On olemassa useita eri Moxa tyylejä, mutta kaikille on yhteistä se, että niissä kaikissa on kokoon puristettua yrttiä – yleensä kolme vuotta kuivatettua pujoa – jota pidetään tietyn akupisteen päällä (cone) tai siitä tehdyllä sikarin kaltaisella puikolla osoitetaan sitä muutaman sentin päästä (epäsuora Moxa). Sytytettynä Moxa palaa hyvin samankaltaisesti kuin suitsuke, jolloin lämpö välittyy lempeästi puikosta tai ihon päälle laitetusta kartion muotoisesta “kasasta”. Riippuen käytetystä tekniikasta, Moxalla on useita eri applikaatioita.

  1. Lämmittää kanavoita ja poistaa nk. kylmä-kosteutta (vrt. jäytävä nivelkipu, joka pahenee aina talvisin)
  2. Saa aikaan tasaisen Qi:n ja veren virtauksen (kylmä supistaa ja hidastaa, mutta lämpö laajentaa ja nopeuttaa mahdollistaen vapaan energian ja veren virtaamisen parannettavalle alueelle ja sen lävitse). Itseasiassa pujoa käytetään myös sisäisesti liikuttamaan verta ja nopeuttamaan parantumista.
  3. Vahvistaa Yang Qi:ta (Yang energian nostamisen hyödyt ovat liian lukuisat tässä listaamiseksi, mutta riippuen siihen liittyvistä elinjärjestelmistä ne vaihtelevat esim. seksuaalienergian lisäämisestä kroonisen löysän vatsan korjaamiseen).
  4. Lisää energiaa (neulat liikuttavat ja tasapainottavat energiaa, mutta Moxa siirtää kehoon uutta energiaa)
  5. Ehkäisee sairauksia.

Yksi parhaista ja varmimmista tavoista edistää pitkäikäisyyttä ja terveyttä on nk. Wei Qi:n lisääminen. Sitä voidaan verrata länsimaisen kulttuurin käsitteeseen immuunijärjestelmä.

Perinteinen kiinalainen lääketiede on tiennyt jo vuosisatojen ajan, että tämä energia syntyy – ja on riippuvainen ruoansulatusjärjestelmän energiasta – joka on tullut meidän länsimaalaistenkin muotijutuksi probioottien suosion myötä. Wei Qi muodostuu “ruoansulatusjärjestelmämme keskuksessa” (Perna- ja Mahalaukun meridiaanit) joka sen jälkeen siirretään ja varastoidaan keuhkoihin.

Moksibustio muutamaan tiettyyn pisteeseen n 1-2 kertaa viikossa auttaa kehon puolustusjärjestelmää pysymään vahvana (ja estämään sairauksia) kylmien talvikuukausien ajan. Sydämellisesti tervetuloa hoitooni.