Kevät on puhdistuksen aikaa. Kyseessä on aika, jolloin on hyvä tehdä kevätsiivous omalle elämälleen. Tämä voidaan jakaa viiteen eri kategoriaan:

1. Ravitsemus
2. Ajatukset
3. Keho
4. Kodin ympäristö
5. Ulkopuolinen ympäristö

Varoituksen sana heti alkuun. Seuraavia ravintoon liittyviä detox-ohjeita tulisi käyttää ainoastaan, jos on “perusterve”. Vasta-aiheita ovat mm. autoimmuunisairaudet, heikkous ja raskaus.
Epäselvissä tapauksissa kannattaa olla yhteydessä terveydenhoitoalan ammattilaiseen.

Ruoka
Kevät on erinomainen aika tehdä detoxia keholle, koska meidän tulisi puhdistaa kehoa talven aikana syödystä raskaammasta ravinnosta.

Juoma
Hyviä detox-juomia ovat; nokkonen, tuore inkivääri, sitruunan ja limen mehu tai timjami- ja fenkolitee. Alkoholia ja kahvia tulisi rajoittaa, sillä ne kuormittavat maksaa. Tämä tulisi huomioida erityisesti silloin kun tarkoituksenasi on pudottaa painoa tai lisätä omaa immuniteettiasi – koska ne voivat vaikuttaa kehon sokeritasoihin.

Tässä esimerkki viiden vuorokauden detox-kuurista:

Päivä 1
Ainoastaan vihannesmehuja (itsetehtyä / luomulaatuista mahd. mukaan) johon voidaan lisätä ohranorasta tai vehnänorasta, koska niiden sisältämä klorofylli auttaa puhdistamaan kehoa. Tämän lisäksi vielä tl psyllium jauhetta, joka tuo kuitumassaa, ja auttaa poistamaan toksiineja ruoansulatuskanavasta sekä estää myös niiden imeytymistä suolistosta.

Päivä 2
Kuten päivä 1, mutta halutessasi voit lisätä joitain hedelmiä mehuun. Pelkät vihannekset ovat kuitenkin parempi vaihtoehto.

Päivä 3
Vihanneksia ka hedelmiä voidaan lisätä ilman mehustamista; ole mahdollisimman luova.

Päivä 4
Valkoista riisiä tai muita kypsentämättömiä raakoja/luonnonmukaisia hiilihydraatteja voidaan lisätä edellä mainittuun (esim. luomu perunajauhoja – resistenssi tärkkelys).

Päivä 5
Lisää yksi ateria, jossa on lihaa tai kalaa, ellet ole vegaani.

Et tule olemaan nälkäinen niin kauan kuin keho saa tarvitsemiaan ravinteita. Juuri tämän ravinteiden puutoksen takia ihmiset haluavat yhä enemmän ruokaa syötyään prosessoitua ruokaa.
Detox-ohjelma voi olla niinkin yksinkertainen kuin omenoiden syöminen ja runsaan veden juominen yhden päivän ajan antaaksesi kehollesi / ruoansulatusjärjestelmällesi pienen tauon.
Lisäksi voidaan toki käyttää erilaisia valmiita detox paketteja, tai voit ottaa yhteyttä ravitsemusasiantuntijaan, joka voi suunnitella tarpeidesi mukaisen yksilöllisen ohjelman.

 

Tässä muutama detox-smoothie resepti:

 • 4 varsiselleriä
 • 1 kurkku
 • iso kourallinen (2,5 dl) lehtikaalia
 • ½ vihreä omena
 • ½ lime
 • 1 rkl kookosöljyä
 • 5 dl mantelimaitoa
 • 2,5 dl ananasta

 

 • 2 1/2 dl mustikoita
 • 1 1/4 dl mangoa
 • 2 1/2 dl lehtikaalia
 • 1 rkl pellavansiemenrouhetta
 • 1/4 avokado
 • 1/4 tl cayennepippuria
 • 3,5 dl kookosvettä
 • 1 rkl sitruunanmehua

Ohjeet kumpaankin juomaan: Laita kaikki ainekset blenderiin, hurauta tasaiseksi kuohkeaksi juomaksi  ja nauti.

Henkinen Detox

Katso kunnolla omaa elämääsi. Mikäli tunnet itsesi emotionaalisesti ja fyysisesti tasapainoiseksi sekä rauhalliseksi, sinulla on tervettä puuelementin energiaa. Mikäli kaikki ei kuitenkaan ole ihan täysin kunnossa, katso sisäänpäin. Tutki elämääsi juuri sellaisena kuin se on.
Mistä pidät ja mistä et? Mitä haluaisit muuttaa? Tee muistiinpanoja siitä mitä haluaisit saavuttaa kuluvan vuoden aikana. Tarkastele asioita, joita et voi muuttaa ja katso voisitko uudelleen mitoittaa niitä muuttamalla omaa näkökantaasi niihin.

Pyrkimyksenäsi on oman elämäsi muuttaminen nautinnollisemmaksi ja arvokkaammaksi:Tee siis pieni kirjoitus toiveistasi ja aikomuksistasi ilman mitään erityisiä aikarajoitteita.
Ole positiivinen, älä turhan “pliisu”! Käytä aikaa selvittääksesi, mitä ihan oikeasti haluaisit ja mitä sinun olisi hyvä sisällyttää elämääsi.
Muista että tulevaisuuden suunnittelu vaati hieman ajattelemista. Ole kärsivällinen, koska olosuhteet eivät muutu yhdessä yössä.

Meditaatio on erityisen hyvä tapa laittaa itsesi korkeamman inspiraation tasolle. Muistuta itseäsi aikomuksistasi säännöllisesti ja sisällytä ne päivittäisiin rutiineihisi. Käytä niitä meditaatiossasi. Kirjoita ne paperille ja laita ne näkyville paikkoihin, joita katsot päivittäin, kuten kylpyhuoneen jääkaapin oveen, peiliin, tai tietokoneruudulle. Lausu myös nämä aikomuksesi päättäväisellä ja itsevarmalla tavalla itsellesi ääneen joka ilta nukkumaan mennessäsi, samalla kylväen aikomuksesi siemenen yön ajaksi…

Fyysinen Detox

Elämäntyylin detox keväällä on suotuisaa tehdä niistä samoista syistä kuin suihkussa käyminen; tunnet itsesi raikkaaksi, puhtaaksi, uusiutuneeksi ja terveemmäksi. Tehdessäsi detoxia, voit päättää arvioida elämääsi uudelleen; voit lopettaa mahdollista ongelmakäyttöä tai ongelmallista käytöstäsi yms., tehdä muutoksia ja päättää/ sitoutua terveellisempään elämäntapaan. Kehossasi on jo varmasti erinäisiä toksiineja; useat niistä ovat modernin maailman sivutuotteita ja niitä on erittäin vaikea välttää. Suuri osa niistä tulee kuitenkin erittäin prosessoiduista ja käsitellyistä ruoista, ja lääkeaineista, joita nykyään käytetään niin paljon.

Vaikka et asuisikaan kaupungissa, on päiviä, jolloin saasteita voi havaita ilmassa. Energiatehokkaat kodit ja toimistot voivat sisältää likaisempaa ilmaa kuin ulkoilma. Valitettavasti toksiineja on joka paikassa ja jos itselläsi on tiettyjä pahoja tapoja, rasitat kehoasi vieläkin enemmän. Hyvä uutinen on se, että ihmiskeho on kuitenkin erittäin tehokas “puhdistuskone” ja kun kehosi tulee puhtaammaksi ja terveemmäksi, myös omat valintasi voivat muuttua. Vastaavasti huono uutinen on se, että kehosi voi ylikuormittua, mutta silloinkin detox voi auttaa sitä puhdistumaan ja toimimaan paremmin.

Muutamia ehdotuksia fyysisen kehon puhdistamisen:

 1. Puhdistavat kylvyt / jalkakylvyt (n. 15-30 min)
  Käytä reilusti ruokasoodaa tai epsom- eli karvassuolaa, jotka auttavat kehoa poistamaan mm. raskasmetalleja. Pyri tekemään näitä vähintään kerran viikossa.
 2. Sauna
  Sauna puhdistaa kehoa tehokkaasti ja on hyvin suotuisaa esim. verenpaineen alentamiseen sekä stressin purkuun. Muista kuitenkin huolehtia myös nestetasapainostasi ja riittävästä veden juomisesta.
 3. Aromaterapeuttiset öljyt
  Esimerkkeinä laventeliöljy ärtyneisyyden lievittämiseen ja mandariini emotionaaliseen vapautumiseen.

 

Kodin detox

Vähentääksesi maksan kuormitusta on hyvin tärkeää ja suotuisaa pyrkiä käyttämään kodin puhdistuksessa mahdollisimman luonnollisia ja myrkyttömiä vaihtoehtoja

 • Poista asunnostasi käyttämättömät ja tarpeettomat tavarat
 • Vähennä kemikaalikuormaa (esim. liimat, puhdistussprayt, hajuvedet, jne.) ja pyri käyttämään esim. kemiallisten spraytuotteiden sijaan vesi- ja kasvipohjaisia vaihtoehtoja hajusteissa ja ihonhoitotuotteissa.
 • Huolehdi riittävästä tuuletuksesta ja pidä ikkunoita auki
 • Pöly ja lika voivat vapauttaa bakteereja huoneilmaan, joten huolehdi riittävästä siivoamisesta
 • Pyri vähentämään elektronista kuormaa käyttämällä mahdollisimman vähän sähkölaitteita ja poista / sulje yön ajaksi erityisesti makuuhuoneestasi kaikki elektroniset laitteet
 • Laita matkapuhelimesi lentotilaan yön ajaksi
 • Lisää mahdollisuuksien mukaan huonekasvien määrää kodissasi; ne puhdistavat tehokkaasti ilmaa. Älä kuitenkaan laita huonekasveja makuuhuoneeseesi.


Kevään ajan fyysinen harjoittelu: 

Kevään puun energiat ovat sellaisia, joita on erityisen suotuisaa haastaa ja venyttää uuteen vuodenaikaan – puhdistaen ja hapettaen koko kehoa. Tämän takia fyysinen venyttely (puuelementti – maksa; nivelet ja jänteet) on erityisen tärkeää juuri tähän vuodenaikaan – varsinkin erilaiset sivutaivutukset ja kyykkyasennot vapauttavat salpautunutta energiaa maksan ja sappirakon kanavista.

 

Kahdeksan harjoitteluvinkkiä kevääseen:

 1. Aloita voima/painoharjoittelu erityisesti lihasten ja jänteiden vahvistamiseksi.
 2. Lisää kardiovaskulaarista- eli aerobista kuntoa kehittävää liikuntaa.
 3. Kevään energiat nousevat ja laajenevat selvästi havaittavalla tavalla luonnossa. Käytä tätä motivoidaksesi itseäsi liikkumaan raittiissa ulkoilmassa.
 4. Pyri harjoittelemaan aikaisin aamulla, koska se on erityisen suotuisaa maksalle.
 5. Kokeile jotain täysin erilaista kuin tavallinen rutiinisi. Onko kehossasi tai elämässäsi kenties jotain semmoista, joka on jämähtänyt paikoilleen ja joka salpaa puun energiaa?
 6. Kokeile varjonyrkkeilyä, Tai Chita, Qigongia tai jotain semmoista harjoitetta, jonka avulla kykenet päästämään irti ja vapauttamaan negatiivista salpautunutta puun energiaa.
 7. Tee jotain semmoista (tanssiminen, huutaminen, yms.), jonka avulla voit purkaa aggressiota, kiukkua tai turhautumista – jotka ovat puuelementin tunteita.
 8. Mikäli olet ollut passiivinen jo pidemmän aikaa, aloita liikkuminen riittävän maltillisesti tauon jälkeen ja varmista tarvittaessa terveydentilasi lääkärintarkastuksessa.