Mikään asia luonnossa ei ole täysin eristyksissä. Voimme hyvin selkeästi nähdä vaikkapa seuraavat vastakohdat:

 • päivä – yö
 • kylmä – kuuma
 • kuiva – märkä
 • laajentuminen / supistuminen

Tasapainossa oleva energiankierto kehossa on yhtä kuin hyvä terveys. Kehon ollessa dynaamisen, johdonmukaisen (koherentin) energian tilassa ihmisellä on pienempi riski sairastua.

Tämä energiakonsepti, jossa energia on jokaisen eri vuodenajan mukainen, perustuu muinaiseen viisauteen ja on sovellettu siihen, miten esimerkiksi kiinalaiset ihmiset elävät vielä tänäkin päivänä.
Tämä systeemi on yli 3000 vuotta vanha ja ajalta, jolloin kiinalaiset kehittivät sairaudenehkäisyn menetelmän tarkkailemalla luontoa, energiaa ja vuodenaikoja.

Jokainen vuodenaika liittyy tiettyyn elinpariin, jotka liitetään tiettyihin makuihin, väreihin, tunteisiin lämpötilaan ja toimintaan – ja kaikilla näillä on relevantti merkitys terveyteen.
Kyseessä on varsin monimutkainen järjestelmä, mutta laitan tähän perustietoa ja sen verran yksinkertaisessa muodossa, että sitä voidaan helposti soveltaa päivittäisessä elämässä.
Kun kukin vuodenaika vaihtuu, tarvitset hieman aikaa hahmottaaksesi elämääsi, ja lisätäksesi tietoisuuttasi, siitä mitkä ovat juuri tämän vuodenajan prioriteetit.

Kevät – Puuelementti

Traditionaalisessa kiinalaisessa lääketieteessä kevät alkaa 5.2. ja päättyy 16.5. Kevät edustaa puuelementtiä.
Suomessa kevät alkoi tänä vuonna maaliskuun alkupuolella, mutta voimakkaimmin sen kykenee havaitsemaan Kevätpäivän tasauksen aikoihin eli 21.3.
Kevään ensimmäiset tuoksut kertovat siitä, että on aika puhjeta kukkaan pian. Tämänkaltaista raikkauden tunnetta ei ole näin voimakkaasti minkään muun vuodenajan aikana;
uusi happi, jota saadaan uusista kasvavista lehdistä ja kasveista ympäröi raikkaudellaan.

On siis koittanut aika ryhtyä uuteen, olla energisempi, joustavampi, spontaanimpi, luovempi ja, ajattelevampi, kärsivällisempi, herkempi ja humoristisempi.
Päivien pidentyessä ja kun samalla tuntuu, että on yhä enemmän asioita hoidettavana, tarvitsemme tuoreita näkökulmia ruokavalioomme, elämäntyyliimme, harjoitteluumme ja ulkonäköömme.
Jopa kodissa pitää tehdä kevätsiivous päästäksemme paremmin harmoniaan ilmassa olevan kevätfiiliksen kanssa.

Tämä uusi energiantunne saa ihmiset luontaisesti puhdistamaan ja siivoamaan kaikkea ympäriltä löytyvää. Halutaan saada paikat näyttämään hyvältä ja sopimaan tähän uuteen ulkopuolelta tulevaan energian tunteeseen. Ilmoilla on nyt kaikenlaista uutta, ja ihmiset haluavat tehdä suunnitelmia ja aloittaa uusia projekteja.

Mikäli kevät olisi ihminen, hän olisi luonteeltaan pioneeri, viihdetaiteilija tai keksijä, joka pistäisi alulle ideoita ja ohjaisi muita tiimiliäisiään eteenpäin tai antaisi heille suunnan.
Hän olisi erinomainen tavoitteiden asettamisessa, eteenpäin suunnittelussa, motivoimisessa, organisoimisesta, toimintasuunnitelmien kehittämisessä ja luovuudessa.
Hänellä olisi hyvin selkeä visio sitä miltä asiat näyttävät tulevaisuudessa. Hän ei rakasta mitään muuta niin paljon kuin haastetta, jonka kimppuun pääsee, elämän suurta seikkailua ja kykyä inspiroida ja samalla jakaa muidenkin kanssa tätä innokkuutta. Tämän takia keväällä olisi hyvin suotuisaa kehittää seuraavia ominaisuuksia itsessään:

Kahdeksan prioriteettia kevääseen: 

 1. Pidä elämäsi joustavana, vapaana ja aktiivisena. Näin pysyt kunnossa ja vahvana kestääksesi muuttuvat olosuhteet elämässäsi
 2. Valitse asioita, jotka motivoivat sinua, tai ole semmoisten ihmisten kanssa, jotka tekevät tätä sinulle.
 3. Älä anna kenenkään jyrätä ylitsesi. Ota vastuu itsestäsi, rakenna substanssia elämääsi, kehitä luovuuttasi ja laajennu ulospäin kommunikoidaksesi ja vaikuttaaksesi positiivisesti muihin.
 4. Organisoidu ja tee suunnitelma elämääsi vuodeksi eteenpäin. Aseta itsellesi tavoitteita, ja vaikket pitäisikään tavoitteiden asettelun konseptista, listaa asioita, joita haluaisit tehdä seuraavien kuukausien aikana.
 5. Tee asioita muiden kanssa. Mikäli tunnet itsesi ikäänkuin vangituksi tai tylsistyneeksi, mene jonnekin pitkäksi viikonlopuksi tai osallistu johonkin energisoivaan sosiaaliseen toimintaan, josta todella nautit.
 6. Poista kehostasi myrkkyjä detoksikaation avulla ja siisti toimintaasi. On aika yksinkertaistaa ruokavaliotasi, juoda vähemmän alkoholia, teetä ja kahvia.
 7. Vapauta turvallisesti itsestäsi vihaa, turhautumista ja ärtyneisyyden tunteita, joita on saattanut kerääntyä talven aikana ja korvaa ne kärsivällisyydellä, huumorilla, lempeydellä sekä inhimillisellä kiltteydellä. Varjonyrkkeily ja erilaiset kamppailulajit / itämaiset itsepuolustuslajit ovat kaikki hyviä tähän tarkoitukseen.
 8. Ala liikkumaan ja venyttelemään kehoasi taas. Mene ulos kävelylle, ja luo itseesi uudistumisen ja uuden energian tunne, joihin liittyy positiiviset odotukset.

Kahdeksan päivittäistä tapaa kevääseen: 

 1. Ole ystävällinen jollekin!
 2. Tee jotakin puhdistaaksesi elämääsi. Sinulla tähän liittyen on viisi osa-aluetta: ruoka, ajatukset, fyysinen koti tai ulkoympäristö.
 3. Harjoittele tekemään päätöksiä, olemaan hyväntahtoinen, rakastava, innostunut ja humoristinen.
 4. Milloin nauroit viimeksi oikein kunnolla? Lisää ilon ja naurun määrää elämässäsi. Ajattele ystävääsi, joka saa sinut nauramaan ja vietä aikaa heidän kanssaan.
 5. Ole tietoinen asioista, joihin olet saattanut jämähtää elämässäsi. Peilaa elämääsi sellaisten asioiden osalta, jotka saattavat luoda jännitystä tai epäsopua, tai tekevät olostasi epämiellyttävän ja tee asiaan muutos.
 6. Aseta itsellesi haaste aamulla, mutta vältä eteenpäin ryntäämistä äläkä ole liian impulsiivinen: Sen sijaan elä tässä hetkessä.
 7. Tee jotain ulkona, edes jonkin aikaa. Reipas kävely, auton pesu, puutarhan siistiminen tai jää yksi pysäkki aikaisemmin bussilla / junalla matkustaessasi ja kävele töihin.
 8. Lepuuta silmiäsi 10 minuutin ajan ja tee silmäharjoituksia.
  Kevät on nimittäin se vuodenaika, jolloin tulisi harjoittaa silmiä. Tässä muutamia esimerkkejä:
 • Palming: Hankaa kämmeniäsi yhteen ja laita ne silmiesi eteen siten että ne pimentävät täysin
  näkökenttäsi, painamatta kuitenkaan. Tämä lepuuttaa, rentouttaa ja “nuorentaa” silmiä.
 • Splashing: valelele silmiäsi viileällä vedellä 20 kertaa, aamuisin ja iltaisin.
 • Swinging: heiluta koko kehoasi kääntäen sitä oikealta vasemmalle.
  Tarkoitus on antaa silmien olla paikoillaan, sweepata koko näkökentän alueen läpi pysähtymättä ja tuijottamatta
 • Lähelle ja kauas tarkentaminen: pidä lyijykynän kärkeä 30 cm päässä kasvoistasi. Tarkenna ensin katseesi johonkin kauempana olevaan kohteeseen, kuten esim. ulkona olevaan puuhun. Katso tätä kaksi sekuntia, räpsäytä silmiäsi ja katso nyt edessäsi olevaa lyijykynän kärkeä. Räpsäytä silmiäsi uudestaan ja katso taas puuta. Toista tämä useita kertoja.

Nykyaikainen moderni elämäntyyli vaatii yhä vähemmän silmien liikettä, joten meidän tulee varmistaa, että pidämme silmien lihakset vahvoina ja aktiivisina. Pidä niska suorana ja pää paikallasi ja tee kukin seuraavista harjotteista kymmenen kertaa:

 • katso ylös ja alas
 • katso niin kauas vasemmalle kuin kykenet, sitten oikealle
 • liikuta silmiäsi sivusuunnassa ylös vasemmalle ja alas oikealle
 • liikuta silmiäsi sivusuunnassa ylös oikealle ja alas vasemmalle
 • tee suuria ympyröitä silmilläsi ensin myötäpäivään ja sitten vastapäivään, sitten numero kahdeksikkoa
 • avaa ja sulje silmiäsi
 • hankaa käsiäsi yhteen, kunnes ne ovat lämpimät ja laita ne sitten silmiesi päälle 30 sekunniksi

Lopuksi vielä harjoitus silmien ja kyynelkanavien puhdistamiseksi:

 • Laita kynttilä käsivarren mitan päähän eteesi ja tuijota liekin mustaa osaa silmiä räpsäyttämättä 1-3 minuutin ajan, kunnes silmäsi alkavat vuotaa.
 •  Sulje nyt silmäsi ja visualisoi äsken katsomasi liekki kulmakarvojesi väliin.

Tämä harjoitus valaisee kolmatta silmääsi ja parantaa muistiasi sekä keskittymiskykyäsi. Tätä nimenomaista harjoitusta voidaan käyttää myös alkuharjoituksena meditaatiolle ja se on helppo toteuttaa kotona ilman se kummempia järjestelyjä.